Slechte start warme motor

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Cali
Actief Lid
Berichten: 309
Lid geworden op: di dec 13, 2011 21:22 pm
Bouwjaar Bus: 1977

Slechte start warme motor

Bericht door Cali » vr jun 21, 2019 23:43 pm

Mijn type4 injectie (Californië, 79) blijft slecht starten bij warme motor. Is de motor koud dan start ie binnen 1 of 2 slagen, bij ietwat warme motor (80') na 5 zo ongeveer, maar bij 90'+ blijf ik starten tot ie na 20 slagen aanslaat. Vrij irritant en ik krijg het er niet uit. De afstelling lijkt goed te zijn, geen luchtlekkages, thermo-time switch werkt ook. Maar dat laatste is eigenlijk het probleem. Ook bij warme start heeft ie de extra peut nodig van de 5de inspuiter. Wanneer ik die manueel aansluit start ie namelijk gelijk. Bij koude start gaat ie automatisch mee, maar bij hete motor niet, zoals het eigenlijk ook hoort. Nu wil ik de 5de inspuiter met een knopje aansluiten op mijn dashboard (indrukken voor aan), zodat ik hem manueel kan bedienen wanneer dat nodig is.
Zijn er die hier ervaring mee hebben? Volgens mij moet ik een by-pass maken op de mindraad, omdat de thermo-time alleen de min afsluit en niet de plus. Klopt dat en werkt het een beetje?
Ik ben op zoek naar ervaringen en uiteraard quick-fixes als die er zijn.

Overigens, gas vol in of helemaal niet en alles ertussen maakt geen verschil

Gebruikersavatar
Cali
Actief Lid
Berichten: 309
Lid geworden op: di dec 13, 2011 21:22 pm
Bouwjaar Bus: 1977

Re: Slechte start warme motor

Bericht door Cali » vr jul 05, 2019 21:44 pm

Kan iemand dit even bevestigen? Volgens mij komt de plus van de startmotor en wordt alleen de min onderbroken door de thermo time switch. Door de mindraad door te lussen naar een knop op het dashboard stopt de 5de injectie automatisch wanneer de startmotor uitgaat. Ofwel wanneer de motor draait, ook al druk ik de knop te lang in. Zo werkt het toch? Dan weet ik zeker dat de motor niet verzuipt bij doorlussen.

Kan het niet echt terugvinden in de wireframes.

Gebruikersavatar
old brumax
Luchtgekoeld
Berichten: 5016
Lid geworden op: ma jul 26, 2010 22:38 pm
Bouwjaar Bus: 1969
Locatie: arnhem

Re: Slechte start warme motor

Bericht door old brumax » vr jul 05, 2019 22:47 pm

voor zover ik je begrijp gaat dat niet werken, met een drukknop op het dash overrole je de timeswitch dus 5 staat vrolijk te spuiten of je nu start of niet.
een relais zou kunnen werken als die bekrachtigd word als je start en dan de time switch voorbij loopt dus de maakcontact gebruiken, zodra de startmotor uitvalt valt het relais af en word de bypas over de timeswitch verbroken.
Geduld is een schone zaak
En zo blijft er altijd wat te wensen!

Gebruikersavatar
Cali
Actief Lid
Berichten: 309
Lid geworden op: di dec 13, 2011 21:22 pm
Bouwjaar Bus: 1977

Re: Slechte start warme motor

Bericht door Cali » vr jul 05, 2019 23:15 pm

Afbeelding
Hier zou het moeten staan (links bij 9 en 10) maar moet eerlijk bekennen dat mijn kennis een beetje te wensen overlaat.

superkever
Actief Lid
Berichten: 188
Lid geworden op: za aug 06, 2016 18:45 pm
Bouwjaar Bus: 1975

Re: Slechte start warme motor

Bericht door superkever » ma jul 08, 2019 12:37 pm

Klopt, de min wordt bij de thermo time switch onderbroken bij temperaturen boven +35 graden Celsius.
De originele thermo time switch heeft een bi-metaal contact.
Bosch maakt de thermo time switch nieuw weer, alleen dit vervangend type is een elektronische switch.
Deze maakt altijd nog bij temperaturen boven 35 gr minimaal 1 seconde contact (max 8 sec benden 35 gr).
Bosch zegt dat veel oudere L-Jetronic systemen vaak ook bij warme motor met nog iets extra inspuiting van de CSV beter starten, vandaar die 1 seconde. Dus je zou zo'n nieuwe kunnen proberen.
Bij mij was het andersom, met die 1 seconde extra CSV inspuiting van de nieuwe TTS startte mijn bus slecht bij warme motor, dus heb ik tussen de TTS en massa een extra thermo schakelaar (van Conrad) tussen gezet. Nu heb ik eenzelfde werking als de oude TTS met bi-metaal

Gebruikersavatar
Cali
Actief Lid
Berichten: 309
Lid geworden op: di dec 13, 2011 21:22 pm
Bouwjaar Bus: 1977

Re: Slechte start warme motor

Bericht door Cali » ma jul 08, 2019 22:51 pm

Ik zou hem wel willen wisselen voor een nieuwe inderdaad. Heb gehoord van die ene seconde en dat heeft ie zeker nodig. Jammer alleen is dat je er zo slecht bij kunt.
Inmiddels heb ik de tts losgekoppeld en er gewoon een knop tussengezet. Nu ik bevestigd heb dat de min wordt geschakeld ga ik die knop op alleen de min zetten denk ik. Kan ik handmatig altijd nog bepalen of ie aangaat, wel zo handig.

superkever
Actief Lid
Berichten: 188
Lid geworden op: za aug 06, 2016 18:45 pm
Bouwjaar Bus: 1975

Re: Slechte start warme motor

Bericht door superkever » di jul 09, 2019 18:21 pm

Het losschroeven valt wel mee en hoeft de luchtverzameldoos niet persee te worden verwijderd. Het is te doen, heb ik volgens mij gedaan met een dopsleutel waarvan de dop voldoende diep was en niet te dik.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Plaats reactie