Bericht
door hanhoo » vr aug 11, 2017 11:39 am
Absorptie koelkasten werken door koudemiddel te verwarmen zodat deze verdampt en stijgt via de leidingen van de condensor. In de condensor koelt de vloeistof geleidelijk weer af en wordt weer vloeibaar. Hierbij wordt warmte onttrokken uit de omgeving en de koelkast wordt dus koud.
Door de loop der jaren kristaliseert het koude middel en dit kan voor verstoppingen zorgen, zeker als de koelkast een tijdje heeft stilgestaan (kristallen zakken naar beneden en komen bij elkaar vast te zitten op een vernauwing).
Door de koelkast enige tijd op de kop te zetten (NIET INSCHAKELEN!), verspreiden deze kristallen zich weer door het koudemiddel en zal de koelkast het gewoon weer prima doen.
Wat ook kan is dat er koudemiddel lekt. Dat zie je niet, want het verdampt snel en gemakkelijk. Het enige wat je ziet is een soort van vettig spoor. Door hem op de kop te zetten, loop je het risico dat er nog meer koudemiddel weg lekt. Dan is het redelijk einde.
Wat ook kan is dat de warmtebron defect is. Als je een koelkast hebt die zowel op gas als elektra kan, zou je beiden afzonderlijk van elkaar kunnen testen. Onderdelen van het verwarmingssysteem zijn nog wel te krijgen, het leidingwerk van het koudemiddel helaas niet.
Succes!
'76 T2B Westfalia 1600 MarinoGelb
"Het gaat nooit zoals je denkt dat het gaat!"