Homokineten zelf vervangen?

Gebruikersavatar
hanhoo
Technische Commissie
Berichten: 6662
Lid geworden op: zo nov 02, 2008 9:42 am
Bouwjaar Bus: 1976
Locatie: Hillegom

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door hanhoo » zo mei 10, 2020 12:51 pm

Ik heb de hele as vervangen inclusief homokineten. Kwam compleet ingevet en met een beetje extra vet. Voor het geld, de tijd en de kans dat ik de montage fout zou doen, kon ik het niet laten. Hou wel de bouten in de gaten na montage dat ze niet loslopen. Komt veel voor.
'76 T2B Westfalia 1600 MarinoGelb

"Het gaat nooit zoals je denkt dat het gaat!"

EeVeeWee
Luchtgekoeld
Berichten: 2205
Lid geworden op: vr jul 25, 2014 15:24 pm
Bouwjaar Bus: 1967
Locatie: Anusfoort

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door EeVeeWee » zo mei 10, 2020 18:01 pm

hanhoo schreef:
zo mei 10, 2020 12:51 pm
Ik heb de hele as vervangen inclusief homokineten. Kwam compleet ingevet en met een beetje extra vet. Voor het geld, de tijd en de kans dat ik de montage fout zou doen, kon ik het niet laten. Hou wel de bouten in de gaten na montage dat ze niet loslopen. Komt veel voor.
Vandaar dus de suggestie om gaatjes te boren in de boutkoppen. ;)

Afbeelding
Dus.

Gebruikersavatar
Wilfred
Luchtgekoeld
Berichten: 2921
Lid geworden op: ma nov 02, 2009 10:49 am
Bouwjaar Bus: 1973
Locatie: Groningen

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door Wilfred » ma mei 11, 2020 7:54 am

Ja, of loctite erop, dat gaat nog een stuk sneller ook dan al dit gaatjes boren.
Take the planet and make it spin your way

Gebruikersavatar
Thijs84
Luchtgekoeld
Berichten: 3755
Lid geworden op: wo mei 17, 2006 12:28 pm
Bouwjaar Bus: 1971
Locatie: Katwijk aan zee
Contacteer:

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door Thijs84 » ma mei 11, 2020 8:52 am

Locktide had bij mij weinig zin.. bouten draaide zichzelf alsnog los. ;-)
zij die vielen zijn gevallen

EeVeeWee
Luchtgekoeld
Berichten: 2205
Lid geworden op: vr jul 25, 2014 15:24 pm
Bouwjaar Bus: 1967
Locatie: Anusfoort

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door EeVeeWee » ma mei 11, 2020 9:00 am

Wilfred schreef:
ma mei 11, 2020 7:54 am
Ja, of loctite erop, dat gaat nog een stuk sneller ook dan al dit gaatjes boren.
Dat werkt in de praktijk niet, vandaar deze 100% zekere oplossing. :mrgreen:
Dus.

Gebruikersavatar
Wilfred
Luchtgekoeld
Berichten: 2921
Lid geworden op: ma nov 02, 2009 10:49 am
Bouwjaar Bus: 1973
Locatie: Groningen

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door Wilfred » ma mei 11, 2020 9:44 am

dan moet je echt betere loctite kopen, of beter gebruiken. Dus niet een bout die al onder het vet zit ook nog even voorzien van loctite en dan hopen dat het goed zit.

Overigens, EeVeeWee, ik snap niet zo goed dat je tig gaten gaat boren, maar vervolgens niet eens de borgplaten monteert die normaal gesproken er nog op horen te zitten. als je het hebt over 100% zeker, lijkt me dat een misser.

deze bedoel ik:
https://www.paruzzi.com/nl/panoramabus/ ... ter/23477/
Take the planet and make it spin your way

Gebruikersavatar
hanhoo
Technische Commissie
Berichten: 6662
Lid geworden op: zo nov 02, 2008 9:42 am
Bouwjaar Bus: 1976
Locatie: Hillegom

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door hanhoo » ma mei 11, 2020 11:11 am

Die borgplaatjes moeten zeker. Anders zijn de bouten eigenlijk net te lang. Mijn bouten waren sowieso te lang, ook met borgplaatjes. Daar kan geen loctite tegenop. Andere bouten, loctite en na enkele 10tallen kilometers nog eens op moment gezet. Daarna nooit meer problemen gehad.
'76 T2B Westfalia 1600 MarinoGelb

"Het gaat nooit zoals je denkt dat het gaat!"

Gebruikersavatar
old brumax
Luchtgekoeld
Berichten: 5558
Lid geworden op: ma jul 26, 2010 22:38 pm
Bouwjaar Bus: 1969
Locatie: arnhem

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door old brumax » ma mei 11, 2020 11:45 am

Of je gooit de nieuwe bouten weg en haalt anderen dan is het vrijwel zeker dat ze niet loslopen mits uiteraard goed vastgezet, de motoren worden steeds sterker gemaakt, en al die krachten komen op 2 vlakke platen die tegen elkaar worden geklemd met bouten die 1.5 mm te dun zijn , als er nu nog een paar stalen paspennen in zaten zoals met de krukas-vliegwiel dan zou het al een stuk beter zijn, test zelf maar door de nieuwe bouten die erbij geleverd worden gewoon handvast te draaien en dan niet met een sleutel maar gewoon met de vingers , vervolgens kun je de hele homokineet bijna een halve cm voor en achteruit draaien, dat vraagt dus gewoon om problemen, maar het is zoals zovaak waarom makkelijk doen als het moeilijk kan. :mrgreen:
Geduld is een schone zaak
En zo blijft er altijd wat te wensen!

EeVeeWee
Luchtgekoeld
Berichten: 2205
Lid geworden op: vr jul 25, 2014 15:24 pm
Bouwjaar Bus: 1967
Locatie: Anusfoort

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door EeVeeWee » ma mei 11, 2020 12:53 pm

Wilfred schreef:
ma mei 11, 2020 9:44 am
dan moet je echt betere loctite kopen, of beter gebruiken. Dus niet een bout die al onder het vet zit ook nog even voorzien van loctite en dan hopen dat het goed zit.

Overigens, EeVeeWee, ik snap niet zo goed dat je tig gaten gaat boren, maar vervolgens niet eens de borgplaten monteert die normaal gesproken er nog op horen te zitten. als je het hebt over 100% zeker, lijkt me dat een misser.

deze bedoel ik:
https://www.paruzzi.com/nl/panoramabus/ ... ter/23477/
Dan mag jij mij uitleggen wat het nut van de "borgplaten" is, want ze borgen namelijk helemaal niets.
Het is een hardnekkig misverstand dat die plaatjes iets met borgen te maken hebben, ze hebben hoogstens nut als verdeling van de kracht onder de boutkop maar dat doen (carrosserie)ringen ook.
En in de uitleg staat "en er komt 1 bout los", nou dan ben je dus al te laat en hebben deze plaatjes ook geen nut meer.
Bij de SKF homokinetische koppelingen die ik gebruikt heb, zijn ze dan ook niet meegeleverd en dus niet nodig.

Afbeelding

Afbeelding
Dus.

Gebruikersavatar
old brumax
Luchtgekoeld
Berichten: 5558
Lid geworden op: ma jul 26, 2010 22:38 pm
Bouwjaar Bus: 1969
Locatie: arnhem

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door old brumax » ma mei 11, 2020 15:29 pm

Volgens mij is het enigste nut, drukverdeling omdat de kappen vrij dun zijn.
Geduld is een schone zaak
En zo blijft er altijd wat te wensen!

Gebruikersavatar
mobiel70
Luchtgekoeld
Berichten: 2736
Lid geworden op: zo dec 30, 2012 12:57 pm
Bouwjaar Bus: 1977
Locatie: de meest luchtgekoelde plek van Nederland
Contacteer:

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door mobiel70 » di mei 12, 2020 1:23 am

Even flauw: ieder onderdeel heeft een functie, ook die plaatjes. Je denkt toch niet dat de autofabrikant "zomaar" een onderdeel in een auto propt? Weet je wel wat dat kost als je duizenden exemplaren maakt?
hartelijke groet!
Johan.


Wie in een kringetje rondloopt, komt niet vooruit.
http://www.vw-mplate.com/mplate-14115.htm; http://beereboot.blogspot.nl/

EeVeeWee
Luchtgekoeld
Berichten: 2205
Lid geworden op: vr jul 25, 2014 15:24 pm
Bouwjaar Bus: 1967
Locatie: Anusfoort

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door EeVeeWee » di mei 12, 2020 9:52 am

mobiel70 schreef:
di mei 12, 2020 1:23 am
Even flauw: ieder onderdeel heeft een functie, ook die plaatjes. Je denkt toch niet dat de autofabrikant "zomaar" een onderdeel in een auto propt? Weet je wel wat dat kost als je duizenden exemplaren maakt?
Op zich best veel, maar als ingenieur werktuigbouw ben ik toch altijd meer dan gemiddeld benieuwd wat de functie van een onderdeel is.
Opvallend vaak worden dingen jaren lang gekopieerd zonder dat de functie bekend is of al lang overbodig is, weet ik uit de praktijk.
SKF zal heus van die plaatjes leveren of eisen in de montagevoorschriften als ze echt nut zouden hebben.
Dus.

Gebruikersavatar
mobiel70
Luchtgekoeld
Berichten: 2736
Lid geworden op: zo dec 30, 2012 12:57 pm
Bouwjaar Bus: 1977
Locatie: de meest luchtgekoelde plek van Nederland
Contacteer:

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door mobiel70 » di mei 12, 2020 11:30 am

Wellicht heb je gelijk, ik ben geen techneut. Maar VW besloot ooit die plaatjes te monteren en heeft daar vast een goede reden voor gehad, ook als wij nu niet meer kunnen bedenken wat die reden was. En inmiddels zijn de technische inzichten natuurlijk anders dan veertig, vijftig of zestig jaar geleden. Het is dus best mogelijk dat inmiddels is vastgesteld dat die plaatjes geen functie hebben (al betwijfel ik dat gelet op de reactie van hanhoo). Dat SKF ze niet meelevert is iets anders, bij mijn weten maken die geen auto's, maar hooguit onderdelen.
hartelijke groet!
Johan.


Wie in een kringetje rondloopt, komt niet vooruit.
http://www.vw-mplate.com/mplate-14115.htm; http://beereboot.blogspot.nl/

EeVeeWee
Luchtgekoeld
Berichten: 2205
Lid geworden op: vr jul 25, 2014 15:24 pm
Bouwjaar Bus: 1967
Locatie: Anusfoort

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door EeVeeWee » di mei 12, 2020 12:49 pm

Hanhoo beweert dat ze nodig zijn vanwege de lengte van de bouten, dus dan zouden ze alleen maar de functie van vulplaatje hebben.
Dat is geen goede technische reden, zeker niet met de benaming "borgplaatjes", een ringetje heeft dezelfde functie.
Uiteraard heb ik mijn schroeven zodanig gekozen dat ze niet te lang zijn.
Dus.

Gebruikersavatar
old brumax
Luchtgekoeld
Berichten: 5558
Lid geworden op: ma jul 26, 2010 22:38 pm
Bouwjaar Bus: 1969
Locatie: arnhem

Re: Homokineten zelf vervangen?

Bericht door old brumax » di mei 12, 2020 17:40 pm

Het zou kunnen dat er in een grijs verleden gewone bouten gebruikt werden die dan via die borgplaten geborgd werden dat lijkt mij de meest voor de hand liggende verklaring, en naderhand zijn dat in de praktijk inbussen geworden maar zijn de borgplaten gebleven .
Het is maar een idee hoor.
Geduld is een schone zaak
En zo blijft er altijd wat te wensen!

Plaats reactie