Bericht
door hanhoo » do okt 06, 2022 15:35 pm
Niet om paniekerig te doen, maar elke wijziging aan de ontsteking betekent: afstellen vanaf nul en bij voorkeur met een stroboscoop op maximum vervroeging met de vacuum losgekoppeld.
Noteer / merk de positie van de oude ontsteking als je hem eruit haalt. Mocht het niet lukken, kan deze nog terug en kun je rijden.
Dan eerst statisch afstellen op 7,5 graden voor BDP volgens de handleiding (motor uit). Er zit een lampje in de 123.
Dan kijken of hij wil lopen en stationair naar 850-900tpm brengen met de stelschroef (vacuum losgekoppeld).
Volgende stap is controleren of het toerental niet reageert als je de vacuum bij draaiende motor aansluit. Zo ja? Dan is er iets mis met de carburateurafstelling, bijvoorbeeld door valse lucht. Het heeft dan geen zin om verder te gaan voordat je dit hebt opgelost.
Lukt dit wel, trek je de motor met een stroboscoop met afgekoppelde en afgedopte vacuum naar een toerental dat de ontsteking niet verder vervroegd. Als je de vervroeging dan op de stroboscoop afleest moet hij tussen de 28 en 32 graden voor BDP liggen. Tussen die waardes kun je wat spelen en aanvoelen hoe hij rijdend oppakt. Hoe hoger de vervroeging, hoe vlotter hij aanvoelt. Maar dat gaat ten koste van olietemperatuur. Ik hou hem meestal tussen de 28 en 30 bij een standaard motor. Als hij dan stationair terugvalt naar tussen de 5 en 8 graden voor BDP, bij 850-900tpm en niet reageert als je de vacuum lostrekt of aansluit, is het goed zo.
Nogmaals, niet om paniekerig te doen, maar mijn onderschrift luidt niet voor niets: 'het gaat nooit zoals je denkt dat het gaat'. Omdat je nu naar de fabrieksvoorgeschreven waardes van ontsteking teruggaat, komen er vaak onderliggende problemen aan het licht. Veelal wordt er wat gespeeld (vervroegd) met de ontsteking en carburateur afstelling op gevoel en gehoor om de motor dan toch nog lekker te laten lopen. Denk hierbij aan valse lucht door een lek of slijtage, vervuilde carburateur of algehele achteruitgang van het draaiende gedeelte.
Tenslotte: elektronische ontsteking vereist een goed werkende boordspanning en een gezonde bobine (zonder voorschakelweerstand, die moet verwijderd). Ik vervang de laatste tijd (of tenminste controleer) altijd de bobine, bougiekabels en bougies als ik zo'n wijziging doe.
Ik proef bovendien een beetje twijfel in je berichten. Een elektronische ontsteking is een beste investering maar het is 'set and forget'. Dus onderhoudsarm ten opzichte van puntjes ontsteking. Misschien is het verstandig om het in 1 keer goed te doen en de plaatsing uit te besteden aan een luchtgekoelde specialist met ervaring met de 123.
Voor een standaard 1600 met enkele carburateur is de normale 123 met vacuum de juiste keuze. De 123Tune is dan onzin. Suc6!
'76 T2B Westfalia 1600 MarinoGelb
"Het gaat nooit zoals je denkt dat het gaat!"