2e Accu

Plaats reactie
emielow
Actief Lid
Berichten: 222
Lid geworden op: do okt 25, 2007 10:47 am

2e Accu

Bericht door emielow » wo mar 28, 2012 11:06 am

Ik heb de zoekfunctie al gebruikt, toch even een nieuw onderwerp, omdat mijn kennis van electra niet tot in de hemel reikt...

Ik heb nu een 'normale' accu in mn bus, kan ik daar zonder al te veel gedoe een 2e (zwaardere) accu bijplaatsten, zonder dat de dynamo hiervan te lijden krijgt?

Ik zie het zo voor me, de normale accu gebruik je zoals normaal, voor het starten, licht etc. Ik zou graag als deze is vol is, een 2e accu vol laden. Ik zou deze voor wildcamperen, radio op de camping etc. dmv een schakelaar 'aan' willen zetten en hem (zonder dat de andere accu leegloopt) leeg kunnen trekken. Vervolgens de schakelaar waar om naar de startaccu en weer starten en rijden en beide accus weer volladen.

Wellicht is het ook handig om op een camping waar wel stroom is, dmv de campingstekker, de 2e accu weer bij te laden.

Is dit haalbaar?
alvast bedankt voor de reacties,

Gebruikersavatar
mychatype3
Gevorderde
Berichten: 535
Lid geworden op: di jan 13, 2009 17:47 pm
Bouwjaar Bus: 1970
Locatie: Gilze

Re: 2e Accu

Bericht door mychatype3 » wo mar 28, 2012 11:19 am

proud member of the A-team, low earlybay cruisers

Gebruikersavatar
mychatype3
Gevorderde
Berichten: 535
Lid geworden op: di jan 13, 2009 17:47 pm
Bouwjaar Bus: 1970
Locatie: Gilze

Re: 2e Accu

Bericht door mychatype3 » wo mar 28, 2012 11:34 am

proud member of the A-team, low earlybay cruisers

emielow
Actief Lid
Berichten: 222
Lid geworden op: do okt 25, 2007 10:47 am

Re: 2e Accu

Bericht door emielow » wo mar 28, 2012 11:41 am

bedankt!

ik kan als 2e accu elke accu gebruiken die ik wil? voorkeur heeft een accu met grote 'opslagcapaciteit' maar kan dit ivm dynamo etc?

Gebruikersavatar
wouthwortel
Luchtgekoeld
Berichten: 3940
Lid geworden op: di aug 08, 2006 10:30 am
Locatie: overbetuwe

Re: 2e Accu

Bericht door wouthwortel » wo mar 28, 2012 11:56 am

Zoek een ff op Hanhoo en accu, dit is n.l. onlangs al eens besproken.
I am Wouth and I approve this message.

emielow
Actief Lid
Berichten: 222
Lid geworden op: do okt 25, 2007 10:47 am

Re: 2e Accu

Bericht door emielow » wo mar 28, 2012 13:06 pm

aight!

DennisT2
Actief Lid
Berichten: 470
Lid geworden op: wo mar 14, 2007 16:29 pm
Locatie: Utrecht

Re: 2e Accu

Bericht door DennisT2 » vr apr 06, 2012 21:18 pm


Diederik
Luchtgekoeld
Berichten: 6866
Lid geworden op: ma mei 15, 2006 10:30 am
Bouwjaar Bus: 1971
Locatie: Den Helder
Contacteer:

Re: 2e Accu

Bericht door Diederik » do apr 12, 2012 11:32 am

mychatype3 schreef:
Afbeelding

Afbeelding
druppel-lader om 220 naar 12v huishoudaccu te laden.

Afbeelding
Huishoudaccu.

Greetz Mycha


Ik "kaap" dit onderwerp ff hoor... Mycha laat je de 2e accu alleen op de camping op? Onderweg niet? En geen lege accu gehad?
Ik ben nog aan het kijken hoe ik de 2e accu ga aansluiten.

Gebruikersavatar
mychatype3
Gevorderde
Berichten: 535
Lid geworden op: di jan 13, 2009 17:47 pm
Bouwjaar Bus: 1970
Locatie: Gilze

Re: 2e Accu

Bericht door mychatype3 » do apr 12, 2012 12:38 pm

Died schreef:Ik "kaap" dit onderwerp ff hoor... Mycha laat je de 2e accu alleen op de camping op? Onderweg niet? En geen lege accu gehad?
Ik ben nog aan het kijken hoe ik de 2e accu ga aansluiten.


Seizoen 2011 lade ik de 2e accu alleen op de camping met de druppel lader van c-tek, nooit een lege accu gehad.

Nu (2012) heb ik tevens een scheidingsrelais aangesloten (http://www.stroomwinkel.nl/download/Datasheet/datasheet_victron_cyrix-i_accuscheider_100a.pdf

greetz Mycha
proud member of the A-team, low earlybay cruisers

Diederik
Luchtgekoeld
Berichten: 6866
Lid geworden op: ma mei 15, 2006 10:30 am
Bouwjaar Bus: 1971
Locatie: Den Helder
Contacteer:

Re: 2e Accu

Bericht door Diederik » do apr 12, 2012 12:52 pm

Bedankt Myca! Ik ga het bestuderen!

Gebruikersavatar
bart en linda
Beginner
Berichten: 53
Lid geworden op: wo jan 12, 2011 22:09 pm
Bouwjaar Bus: 1978
Locatie: Hellevoetsluis

Re: 2e Accu

Bericht door bart en linda » wo mei 30, 2012 20:55 pm

nou ik daar ook mee bezig ben met een 2de accu erbij, en nu heb ik ook de accuscheider cyrix-i 100 aan geschaft.
nou is mijn vraag aangezien er ook een functie op zit dat je evt met je hh accu kan starten,
(start assist, indien de startaccu leeg is) ,wat voor kabels heeft men nodig om je hh accu aan te sluiten op je accuscheider?

wat ik nu heb liggen is 10mm2,maar vraag me dus af of dat voldoende is als ik dus met hulp van de hh accu gaat starten.
of kan ik gewoon beter een set startkabels gebruiken en het daarmee aansluiten?
ik heb geen zin in een gesmolten bus.
wie o wie heeft raad???

Gebruikersavatar
Wilfred
Luchtgekoeld
Berichten: 2833
Lid geworden op: ma nov 02, 2009 10:49 am
Bouwjaar Bus: 1973
Locatie: Groningen

Re: 2e Accu

Bericht door Wilfred » wo mei 30, 2012 21:04 pm

De kabels moeten de stroom van de startmotor aan kunnen. afhankelijk van de lengte en sterkte van je startmotor zou je toch zeker boven de 16mm2 moeten zitten.

zelf heb ik ook de cyrix-i accuscheider, met een 16mm2 geisoleerde kabel tussen accu 1 en 2. in deze draad zit echter ook een 55w brander opgenomen, om de stroom te begrenzen. Hiermee voorkom je grote stromen tussen beide accus. Nadeel is dat je waarschijnlijk niet meer kan starten op je huishoud accu, omdat de lamp max 8 ampere doorlaat. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar denk dat het niet werkt. Daarom zou ik voor starten een extra kabel meenemen voor noodgevallen.
Take the planet and make it spin your way

Gebruikersavatar
bart en linda
Beginner
Berichten: 53
Lid geworden op: wo jan 12, 2011 22:09 pm
Bouwjaar Bus: 1978
Locatie: Hellevoetsluis

Re: 2e Accu

Bericht door bart en linda » wo mei 30, 2012 21:22 pm

het is/was toch niet nodig om met de cyrix-i ook nog een lamp te monteren.. :shock:
dit staat namelijk ook niet in het schema van de cyrix vermeld.

maar goed,...je advies om te gaan voor 16mm2 + neem ik graag van je aan.

Gebruikersavatar
Wilfred
Luchtgekoeld
Berichten: 2833
Lid geworden op: ma nov 02, 2009 10:49 am
Bouwjaar Bus: 1973
Locatie: Groningen

Re: 2e Accu

Bericht door Wilfred » do mei 31, 2012 7:58 am

bart en linda schreef:het is/was toch niet nodig om met de cyrix-i ook nog een lamp te monteren.. :shock:
dit staat namelijk ook niet in het schema van de cyrix vermeld.

maar goed,...je advies om te gaan voor 16mm2 + neem ik graag van je aan.


De cyrix kan tot 100 Ampere. Dus indien de huishoudaccu leeg is, zal dat ook gaan lopen. 100A moet je nogal stevige draden voor hebben.

De reden waarom ik dit heb: De eerste vakantie met de cyrix erin, had ik een keer de huishoudaccu leeg. (niet vol op weg, koelkast vergeten uit etc)

toen gingen we rijden, en ik had toen een zekering tussen de beide accu's. 8 knapte. 16 ook. 30 ook. 40 (!) ook. Zwaardere zekeringen had ik niet. een extra lampje had ik uiteraard wel bij me, dus toen heb ik die gemonteerd. Nu geen problemen meer.

Overigens, 16 mm2 kan wel tot 60 ampere hebben. Dit is misschien meer overdaad. Maar als je erop wil starten, zou ik niet kleiner gaan.

Ik zit zelf te overwegen om een andere begrenzer dan een lampje te monteren, zodat de laadstroom ook wat groter wordt. Nadeel is mogelijk dat de dynamo dan weer te veel voor zijn kiezen krijgt....dat moet ik nog even uitzoeken.
Take the planet and make it spin your way

Plaats reactie